Een succesvol advocaat probeerde inkomsten via een belastingparadijs voor de fiscus te verzwijgen.

In de buurt van Panama, bekend van de Panama Papers, liggen meer belastingparadijzen. Onder meer het Britse overzeese gebiedsdeel Anguilla, gelegen onder de rook van het Nederlands-Franse Sint Maarten.

Een succesvol advocaat, voormalig partner van een groot advocatenkantoor, probeerde inkomsten te verzwijgen door deze via een Anguilla offshore company te laten lopen. Dergelijke vennootschappen betalen in Anguilla nul procent belasting.

Daarnaast had de man een rekening bij een bank in Luxemburg, die voor het wegsluizen van de inkomsten werd gebruikt, zo blijkt uit informatie uit een recente rechterlijke uitspraak. In totaal had hij volgens de Belastingdienst een paar ton aan inkomsten verzwegen.

Offshore om ex-vrouw te omzeilen

Een belangrijke reden om de inkomsten via zijn offshore company te laten lopen, was volgens de man het gedrag van zijn ex-vrouw. Hij was in 2006 gescheiden en sindsdien werd hij naar eigen zeggen belaagd door zijn ex, die erop uit was hem kaal te plukken.

De advocaat motiveerde zijn besluit een vennootschap op Anguilla op te richten tegenover de FIOD (de belastingpolitie, die een dossier van ruim drieduizend pagina's over deze zaak heeft) onder meer als volgt: "Dat (de houding van zijn ex, PvdK) speelde wel mee in de keuze om het op deze manier te doen. Een beetje uitstel van executie tegen dat vreselijke mens."

De rekening in Luxemburg verklaarde hij als volgt: "Ik dacht, nou ik doe het maar in Luxemburg. Daar heb ik ook twee rekeningetjes naast elkaar, (…), je kunt dus inloggen op zo’n internetraampje, dan zie je ze allebei."

De Belastingdienst trapte hier niet in en corrigeerde de aangiftes van de advocaat. De inkomsten van de offshore company werden gewoon in Nederland belast als winst uit onderneming. Het werk was immers in Nederland gedaan en moet dus ook in Nederland worden belast.

Zowel de Belastingdienst als de advocaat wilden nog een uitspraak van de Hoge Raad over deze kwestie, maar die verwierp onlangs dit verzoek.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl